Producten » Bronzen beelden & decoratie » Kartika

Kartika

De Kartika is een ritueel Tibetaans 'hakmes'.
 Het word gebruikt bij 'luchtbegrafenissen'.
In tibet is de grond in het hooggebergte schraal en hard wegens de vorst.
De doden worden er ofwel gecremeerd, of wel krijgen ze een “luchtbegrafennis'.
Het lichaam is alleen maar een schip dat de geest draagt, en eens de geest het lichaam heeft verlaten word het lichaam door middel van een Kartika in stukken gehakt en te voederen gelegd aan de gieren. De restanten kunnen dan door de aarde verteerd worden.
 
Tog Chöd betekent letterlijk “het wegsnijden van onze gedachten”. Het is een reeks bewegingen met de Kartika, afkomstig uit de Tcham traditie (rituele lama dansen). We snijden onze negatieve emoties weg met het “Mes der Wijsheid” (van Manjushri). Iedereen heeft al ondervonden dat het niet eenvoudig is om je negatieve gedachten en emoties aan te pakken. Hier zullen op een heel krachtige en doeltreffende manier jouw negatieve gedachten en emoties weg gesneden worden. 
Wij willen allen gelukkig zijn. Meestal zien we de oorzaken van ons lijden in de buitenwereld, en proberen we de situaties en de mensen te veranderen. Onze enige “vijand” of “demon” ligt echter in onszelf, het zijn onze angsten en verwachtingen. 
In Tog Chöd komt vooral het AARDE – element aan bod. Dat geeft ons stabiliteit en vastberadenheid. In de krachtige beenbewegingen gebruiken we de mannelijke energie, in de vloeiende armbewegingen voelen we de vrouwelijke energie. 

Webshop gemaakt met EasyWebshop